page contents

Näyttelijä Niina Nurmisen ensimmäinen elokuvaohjaus on valmennuksellinen lyhytelokuva johtamisen ongelmista. Tähtinäyttelijöillä roolitettu elokuva onnistuu siinä, mihin tulospaineissa tuskaileva työyhteisö ei yleensä kykene: näkemään ulkopuolisen silmin, mikä johtamisessa menee pieleen.

Pomomissio-elokuvan päähenkilö Mika (Tuomas Rinta-Panttila) on saanut elämänsä tilaisuuden. Hänelle annetaan iso projekti johdettavaksi, mutta mitkä ovat Mikan valmiudet selvitä? Lukemalla uusimmat johtamisoppaat ja viettämällä kaiken liikenevän aikansa kuntosalilla verenmaku suussa, kuten ajan henki edellyttää? Professori Juha Siltala toteaa vastikään ilmestyneessä kirjassaan Keskiluokan nousu, lasku ja pelot: ”Triathlonista on tullut puolipakollinen miehuustesti — Atleettijohtajan katsotaan kykenevän itsekuriin ja siten myös vastaamaan muista.” Kaikki on kiinni itsestä. Vai onko?

Ankarasta yrittämisestä huolimatta Mika on hukassa: ”70 tuntia viikossa ei riitä. Ton porukan motivaatio ei riitä, vaikka tavoitteet on ihan selvät. Tää on kuin polkis pyörää ilman ketjuja.” Mika kiristää tahtia, mutta ei saa ketään mukaansa. Esimiehiltä ei tule tukea, alaiset eivät ymmärrä, mihin pyritään. Iso kauppa uhkaa kaatua ja Mikaa ahdistaa. Myös katsomossa ahdistaa, tilanne on monelle turhankin tuttu. Siltala siteeraa Päivi Anttikoskea: ”salaatin syömisellä tiettyyn kellonaikaan ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että huonosti organisoitua työtä on liikaa ja firma tulospaineissa.” (HS 19.2.2015.)

Pomomissio on äärimmäisen ajankohtainen ja realistinen kuvaus johtamisen ongelmista nykypäivän paineissa. Elokuva auttaa näkemään epäkohdat kirkkaasti ja pohtimaan vaihtoehtoisia toimintatapoja. Tarinan toimitusjohtaja – mainio Carl-Kristian Rundman – näennäisjohtaa merkityksettömällä jargonilla, mutta jättää alaisensa käytännössä yksin. ”Dirikkana mun pitää olla selkeä ja antaa suuntaa. Kaikki tietävät tulostavoitteen. Fokus on nyt tinkimättömässä eksekuutiossa.” Mika luulee motivoivansa tiimiään ja Mikan esimies luulee johtavansa alaistaan. Mikan perhe ei miestä juuri näe.

Juuriharja Consultingin toimitusjohtaja Erika Heiskanen toteaa Kauppalehden artikkelissa (17.1.2016): ”Muodissa ovat nyt sitkeät ja kestävät ihmiset. Heitä halutaan rekrytoida.” Mutta miten pitkälle pelkällä sitkeydellä ja kestävyydellä johtamistilanteissa pärjää? Taiteen keinoin voi löytää vastauksia. Pomomissio-elokuva on vahva täydennys ArtSense Oy:n työyhteisövalmennuksille, joissa taiteilijat auttavat löytämään oikeat polut uudistustilanteiden läpiviemiseen. Ammattitaitoinen ja kohdeympäristöjen ongelmia terävästi havainnoiva käsikirjoitus on elokuvan ohjanneen Niina Nurmisen käsialaa.

”Ajatus Pomomissiosta syntyi, koska aihe on inhimillisesti, yhteiskunnallisesti ja taloudellisesti merkittävä”, sanoo Nurminen, joka on ollut mm. Sitran Ratkaisu100 -haastekilpailun työelämälähettiläs. ArtSense Oy:n toimitusjohtaja, DI Kimmo Huhtimo, isojen organisaatioden kokenut johtaja toteaa: ”Valmennuksellisuus tarkoittaa sitä, että elokuva ei vain esitä ongelmia, vaan auttaa ratkomaan niitä. Tunnekokemus on vahvasti mukana.”

Pomomissio-elokuvan rooleissa ovat näyttelijät Tuomas Rinta-Panttila, Cécile Orblin, Jarkko Pajunen, Niina Sillanpää, Kaija Pakarinen, Taisto Oksanen, Carl-Kristian Rundman, Lotta Lindroos ja Kris Gummerus. Kuvaus ja leikkaus: Theofanis Kavvadas, äänisuunnittelu: Vili Laitinen.

Lisätiedot:
Niina Nurminen, Luova johtaja, p. 050 327 6603, niina.nurminen@artsense.fi
Kimmo Huhtimo, Toimitusjohtaja, p. 040 131 6628 kimmo.huhtimo@artsense.fi

Teksti: Hannele Eklund, WellSpoken Oy