page contents

Hyppään lavalle Management Eventsin tilaisuudessa. Puolen tunnin kuluttua asiakas- ja työyhteisökokemusta koskeva puheenvuoroni on ohi. Olipa keskittynyt yleisö, ajattelen.

On tilaisuuden väliaika. Luokseni kerääntyy väkeä. Mikä sanomisissani oli niin erilaista? Se, että minulla on laaja kokemus asiakaskokemuksen johtamisesta ja yhdistämisestä työyhteisökokemukseen? Paljon enemmän on kyse siitä, että kerron uudenlaisesta tavasta johtaa uudistumista kulttuurin, ihmisten ja kohtaamistilanteiden vuorovaikutuksen kautta. Se, että taitelijoiden osaaminen teki esimerkin muutosohjelmasta niin vaikuttavan.

Johtamisesta on kirjoitettu hyllykilometrejä. Viitekehyksiä ja jäsennystapoja voi valita ja soveltaa kulloisenkin muodin mukaan. Joskus on hyvä unohtaa prosessikaaviot ja pelkistää. Isommin ajateltuna johtajuudessa on kyse merkityksellisyyden tunteen luomisesta. Mitä suurempi murros, sitä tärkeämpi asia tämä on. Kun siinä onnistumme, saamme ihmiset mukaan uudistamaan omaa ajatteluaan ja toimintaansa. Tämän tärkeys on helpompi allekirjoittaa kuin toteuttaa.

Taide havahduttaa ja auttaa käsittelemään merkityksiä. Sen avulla voimme työstää arvojamme uskomuksiamme, identiteettiämme, olemassa olon tarkoitusta. Kaiken lähtökohta on ihmisessä. Taide tulee lähelle ja vaikuttaa tunnetasolla asti. Siitä syntyy vaikuttavuus – kaivatuin asia kaikessa johtamisessakin. Mikään ei ole niin konkreettista kuin merkityksellisyyden tunne. Se saa ihmiset mukaan ja yrittämään.

Tutkitusti 70-80 % uudistuksista epäonnistuu toimeenpanossaan. Prosenttiluku kertoo unohduksesta, jonka nimi on ihminen. Kyse on ihmisten mukaan saamisesta. Tätä olemme muuttamassa.

Silloin tällöin on hyvä heittää voltti. Miltä maailma näyttää toisinpäin katsottuna? Noin 100 %:ssa käydyistä keskusteluista erottuvuus mainitaan keskeisenä päämääränä. Samaan aikaan keinot tuntuvat toistavan itseään. Myös lopputulokset kyntävät samaa syvää uraa. Luovuus ja inspiraatio voivat olla vain askeleen päässä, mutta se askel on päätettävä ottaa. Pliisu ei enää riitä erottumiseen.

Lämpimimmät kiitokset kaikille asiakkaillemme ja yhteistyötahoille. Uusien asiakasprojektien määrä ja kanssanne saadut kokemukset kertovat, että olemme oikealla tiellä. Taide kuuluu uudistumisen vaikuttavimpaan sarjaan.

Kuva: Tanja Lankia, Virvo Oy